St. Petersburg Svansjön

St. Petersburg Festival Ballet

S:t Petersburg är vaggan för den berömda ryska baletten skapad av Marius Petipa på 1900 talet. Det finns många kända teatrar i S:t Petersburg, som Mariinski och Michajlovskijs, men då dessa väldigt sällan åker på turné utanför Ryssland får få av världens balettälskare någonsin möjligheten att se den berömda St. Petersburg baletten.

2009 skapades St. Petersburg Festival Balettet för att kunna åka på turnéer i Europa och resten av världen. Detta för att kunna dela med sig av och representera de bästa traditionerna och andan som finns i St. Petersburg baletten. Elegans, stil och ljuvlig lätthet är vad som gör St. Petersburg baletten speciell. Det är strikt klassisk elegans, en frisk fläkt från 2000-talet, en perfekt dansföreställning i kombination med praktfulla dräkter och ett oslagbart scenlandskap av den världskända scenografen Vyacheslav Okunev (Bolshoi Theatre, Mariinsky Theare, La La scala)

Under de senaste fem åren har St. Petersburg Festival Ballet turnerat runt om i Europa. Förstklassiga dansare och solister, hänförande scendesign kombinerat med imponerande ljusdesign och underbar musik från Tchaikovsky – det är vad St. Petersburg Festival balett representerar runt om i världen.

Margarita Kamysh – Konstnärlig ledare
Vinnaren av den internationella balettävlingen
2008 – Speciell utmärkelse ”The Princess of Russian Ballet” Internationell Tävling ”Arabesque-2008” 2009 – Prisvinnare av den internationella organisationen ”TURKSOY” 2011 – Diplom och speciell utmärkelse av pressen ”for charm and beauty of the” i den internationella tävlingen ”Arabesque-2011” Margarita har varit på turnéer i Japan, Tyskland, Schweiz, Österrike, Spanien, Finland, Ungern, USA, Mexiko och Island.

Sergey Smirnov – Konstnärlig ledare
Vinnaren av den internationella balettävlingen
Sergey har balettmästarexamen från Vaganova Ballet Academy i St. Petersburg. Huvuddansare och solist på Mikhailovsky Theatre (St. Petersburg), Saint Petersburg Classic Ballet, Imperial Russian Ballet (Moscow), National Russian Ballet Theatre (Moscow). Han har koriograferat baletter Ii såväl Ryssland som Norge. Sergery har även vunnit The Prizewinner of International Ballet Contest «Alternativa», Saint Petersburg (Russia)

Svetlana Filatova – Huvuddansare
Prisvinnare av den internationella balettävlingen Examen från Vaganova Academy of Russan Ballet i St. Petersburg
2005 – 2015 Huvuddansare på St-Petersburg State Academic Yacobson Ballet Theatre Sedan 2016 är Svetlana solist för St. Petersburg Festival Ballet. Svetlana har varit på turnéer i Tyskland, Italien, Spanien, Japan, Kanada, Mexiko, Kina m.fl.

Elizaveta Bogutskaya – Huvuddansare
Prisvinnare av den internationella balettävligen
Elizaveta studerade koreografi vid Moscow state Academy. Hon tog sedan även examen från.Nesterova’s Academy of Dance, 2007. Efter det även antagen vid den legendariska Bolshoi Theater Moscow. 2012 blev Elizaveta inbjuden att vara med i Russian National Ballet Theater. På hennes repetoar kan vi bl a hitta roller som Aurora, Lila fen och princessan Florine i Törnrosa, Odette-Odile i Svanjön, och Juliet i Romeo och Julia. Hon har turnerat i flertalet länder så som t ex USA, Tyskaland, Japan, Mexico och Kina.

Svansjön
Musik av Pyotr Tchaikovsky
Koreografi av M. Petipa und L. Ivanov
Libretto av W. Begitchev and W. Geltzer
Scenografi och kostymer av Vyacheslav Okunev
Ljusdesign av Rainer Kornhuber
Föreställningens längd: 2 akter (60 min och 50 min), paus ca 20 min

Ensemble
Odette/ Odylle – S. Filatova
Prins Siegfried – A. Abaturov
Rotbart – V. Kuznetsov
The Court Jester – S. Dubrovin
Pas de trois – M. Menshikova A. Khalikova, V. Smirnov

Svansjön är en av de populäraste baletterna och tillhör den internationella standardrepertoaren av klassisk balett. Baletten är ett lysande verk av en lysande kompositör, Tchaikovsky, och har sedan århundraden varit en publikmagnet. En magisk kombination av Tchaikovskys musik och en fängslande historia om tragisk romantik där koreografi tillåter de bästa dansarna att visa hur imponerande balett kan vara. Marius Petipa och Lev Ivano´s koreografi ger såväl solister som hela dansensemblen plats att glänsa.  Med scenen upplyst av månsken, laddade solon för Prince och Odette och hennes alter ego Odile, samt intriger från Rothbart. Detta i kombination med fantastisk musik blir kvällen full av inspiration och romantik. En balettfest med magi, drama och tragedi, som avslutas med kärlekstriumf.

Sverigeturné december 2019

Datum & arenaBiljetter
5 dec – Umeå Idunteatern www.tickster.se
6 dec – Sundsvall Tonhallenwww.juliusbiljettservice.se, www.entresundsvall.se
8 dec – Gävle Konserthus www.ticketmaster.se
9 dec – Stockholm Cirkus www.juliusbiljettservice.se, www.ticketmaster.se
11 dec – Växjö Konserthus www.juliusbiljettservice.se, www.ticketmaster.se
13 dec – Örebro Konserthuswww.orebrokonserthus.com
16 dec – Helsingborg Stadsteater www.juliusbiljettservice.se
17 dec – Karlstad CCCwww.ticketmaster.se