Nötknäpparen

Nötknäpparen
St Petersburg Festival Ballet

Nötknäpparen är en av de populäraste baletterna i världen och har varit det i över ett helt sekel. Varje år framför otaliga ballettsällskap runt om i världen den berömda baletten under vintermånaderna. Den underbara musiken av Tchaikovsky och den magiska föreställningen tar oss med på en julsaga som både barn och vuxna ser fram emot när snön börjat falla där ute.

På julafton får Marie en vacker Nötknäppare som en gåva av den mystiska Drosselmeyer. Helt plötsligt får nötknäpparen och alla de andra leksakerna under granen liv och hela rummet invaderas av en armé uniformerade möss. Nötknäpparen förvandlas till en prins som tar med sig Marie till ett förtrollande sagoland.

Hoffmanns saga berättar om en julafton, där den unga Marie går ner för att titta på sina julklappar, men istället så befinner hon sig plötsligt i ett magiskt äventyr där julgranen börjar växa och tennsoldaterna har kommit till liv för att bekämpa råttkungen! Produktionen berättar historien tydligt från dess mystiska start till dess lyckliga slut. Efter allt är det Tchaikovskys musik som är det mest minnesvärda, med en uppsjö av välkända melodier.
Den första föreställningen av baletten hölls på Imperial Mariinsky Theatre i St. Petersburg, Ryssland, 1892.

Musiken är förinspelad.


St. Petersburg Festival Ballet

St. Petersburg är vaggan till den berömda ryska baletten som skapades av Marius Petipa under 1900-talet. St. Petersburg Festival Ballet skapades 2009 för att representera de bästa traditionerna, andan och elegansen i St. Petersburg-baletten.

Många av artisterna i denna ensemble rekryteras från The Vaganova School i St. Petersburg, som förkroppsligar alla element i klassisk balett. Festivalbalettens dräkter och landskap efterliknar det förflutna arvet och den kungliga prakten, medan de oförglömliga föreställningarna kombinerar strikt klassisk elegans med tjugoförsta århundradets modernitet. St. Petersburg Festival Ballet återspeglar andan och elegansen i den historiska staden som den härstammar från. Detta kombinerat med en verkligt kunglig prakt av scener och dräkter av världsberömda scen- och kostymdesigner Vyacheslav Okunev (Bolshoi-teatern, Mariinsky-teatern, La Scala)

Under de senaste tio åren har St. Petersburg Festival Ballet med stor framgång turnerat runt om på Europas största scener.

Enastående solister och dansare, underbar scenografi och kostymer i kombination med en magnifik ljusdesign och underbar Tchaikovsky-musik, det är vad St. Petersburg Festival-baletten erbjuder balettälskare över hela världen.

Aleksandr Abaturov – Konstnärlig ledare & huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
Tog examen från Perm State Choreographic Academy.
Från 2008 till 2010 uppträtt på Konstantin Tachkin’s St.Petersburgs Ballet Theater.
Från 2002 till 2008 och från 2011 till 2015 har han uppträtt som solist vid Saint-Petersburg State Academic Leonid Yacobson Ballet Theater.
Sedan 2016 är han solist på St. Petersburg Ballet festival. Han har varit på turnéer i Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien, Japan, Kanada, Mexiko, Kina och andra länder.
Prisvinnaren av The International Ballet Contests <alternativa>, St. Petersburg (Ryssland)

Elizaveta Bogutskaya – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
Elizaveta studerade koreografi vid Moscow state Academy.
Examen från Nesterovas Academy of Dance, 2007.
Antagen vid den legendariska Bolshoi Theater Moscow.
2012 blev Elizaveta inbjuden att vara med i The Russian National Ballet Theater.
På hennes repertoar kan vi bland annat hitta roller som Aurora, Lila fen och prinsessan Florine i Törnrosa, Odette-Odile i Svanjön, och Juliet i Romeo och Julia.
Hon har turnerat i flertalet länder så som till exempel USA, Tyskland, Japan, Mexico och Kina.

Nikita Moskalets – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
Tog examen från Perm State Choreographic Academy.
2007 – 2014 har han varit solist i Ural Opera (Ekaterinburg).
2014 – 2017 har han varit solist i State Academic Ballet Theater Stanislavski och Nemirovich-Danchenco (Moskva)
Sedan 2018 är han huvuddansare för St. Petersburg festival Ballet. Han har turnerat i Japan, Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland, Schweiz, Grekland, Kina, Hongkong, Kanada, Mexiko och andra länder.

Ekaterina Krasyuk – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.
2009 tog hon examen från Vaganova Ballet Academy St. Petersburg.
Solist vid Mikhaulovsky Theatre St. Petersburg (2009 – 2012).
Solist vid Mariinsky Theatre St.Petersburg (2013 – 2017)
Gästsolist vid Universal Ballet Seoul, South Chorea (sedan 2017)
Sedan 2020 gästsolist vid St. Petersburg festival Ballet.
Hon har turnerat i USA, Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien, Japan, Kanada, Mexiko, Kina, Nya Zeeland, Australien och andra länder.

 

Biljetter

14 nov Helsingborgs Stadsteater kl 19.00 – biljettsläpp inom kort

15 nov Malmö Live kl 19.00, juliusbiljettservice.se